Descriere

Untul de Shea, cunoscut şi sub numele de unt de karite, este extras din fructele arborelului karite. Acesta este un arbore ce crește în savana africană, având o durată de viață de până la 3 secole. Începe sa producă fructe după 15 ani, ajunge la maturitate în jurul vârstei de 25-30 ani. Până aici mai e cum e, dar perioada de maximă productivitate este între 50-100 ani, ceea ce constituie principalul inconvenient în cultivarea sa, fiind nevoie de răbdarea mai multor generații pentru a beneficia de fructele sale. Acestea sunt asemănatoare cu fructul de avocado, dar mai mici. Pentru obținerea untului de shea pulpa fructelor este înlăturată, iar nucile sunt sparte și zdrobite. Pasta obtinută este supusă unui proces de purificare și rafinare prin metode tradiționale, după rețete perfecționate de familiile de producători de-a lungul mai multor generații. Untul de shea astfel purificat are o consistență cremoasă și culoare alb-fildeș.

Istoric

Untul de Shea e folosit ca loțiune cosmetică și terapeutică de mii de ani. Originile sale ajung până în salonul de cosmetică a Cleopatrei, în Egipt. La puțin timp după, au fost descoperite proprietățile sale tămăduitoare, optimizate urgent și folosite în savana din Africa de Vest. Untul de Shea a fost popular chiar și în Evul Mediu, în Africa de Vest și regiunile de coastă. A fost comercializat la greu (sigur, untul e ușor, dar vorbim de cantități impresionante) și pe piața europeană. Întrebuințările lui au început să se diversifice, de la săpun la decongestionant nazal. Rămâne un înlocuitor popular al untului de cocos în ciocolată, deși încă funcționează în primul rând ca produs cosmetic, ca pe vremea Cleopatrei. Și încă nu s-a plâns nimeni, deși au trecut mii de ani. Ba dimpotrivă, în Burkina Faso, untul de Shea a primit numele vedetă de ”Women’s Gold”! Dacă vor fi plângeri, totuși, ele vor aparține probabil bărbaților, din gelozie.

Proprietati

Untul de Shea reprezintă unul dintre cele mai folosite produse în cosmetică, pornind de la îngrijirea pielii şi ajungând până la îngrijirea scalpului şi a părului. De fapt, untul de shea reprezintă baza multor produse de îngrijire datorită proprietăţilor sale calmante şi hidratante. Dincolo de multele beneficii pe care le aduce corpului, este cunoscut pentru faptul că previne apariţia ridurilor, reduce ridurile de expresie şi vine în ajutorul persoanelor cu pielea uscată şi care se descuamează uşor. Conţinutul ridicat de acizi graşi asigură hidratarea şi elasticitatea pielii. Datorită proprietăților antiinflamatorii, untul de Shea s- a dovedit a fi un remediu benefic și în cazul pacienților care suferă de reumatism.