Descriere

Uleiul esențial de busuioc tropical este recunoscut drept unul dintre cele mai prețioase uleiuri existente datorită proprietăților sale multiple și a numeroaselor beneficii pentru întregul organism, el fiind pe rând un tonic digestiv, un cunoscut antidepresiv, antiviral, antispasmodic potent și un tonic al sistemului nervos, stimulând confortul emoțional, ameliorând oboseala, tensiunea, durerile puternice de cap, răul de mare, indigestiile, crampele, infecțiile respiratorii, tusele seci și productive, alergiile pe fond nervos, pierderea mirosului sau rinitele alergice. Uleiul esențial de busuioc tropical e de asemenea considerat drept cel mai bun ulei esențial ce poate fi folosit pentru stimularea creșterii concentrării, acesta fiind adesea întrebuințat și în cadrul Ayurveda, medicina tradițională chineză.

Istoric

Termenul de busuioc provine din limba greacă și înseamnă, în traducere directă, „rege”, despre această plantă afirmându-se faptul că a crescut pe locul în care împărații Constantin și Elena ar fi descoperit Sfânta Cruce. Dicționarul Englez Oxford menționează unele speculații conform cărora busuiocul ar fi fost folosit în compoziția unor unguente și medicamente regale, acesta fiind considerat și în zilele noastre drept „regele mirodeniilor” de către o mulțime de autori de cărți de gastronomie și de bucătari renumiți deopotrivă. De altfel, conform miturilor, regii ar fi fost unși înainte de încoronare cu ulei de busuioc tropical încă din cele mai vechi timpuri, coronițe cu busuioc fiind găsite de asemenea în cadrul camerelor mortuare ale priamidelor faraonilor egipteni.

Proprietati

Folosit cu regularitate în cadrul ședințelor clasice de aromaterapie, uleiul de busuioc tropical se remarcă prin rapiditatea și eficiența cu care combate stresul și stările generale de anxietate, fiind de cele mai multe ori suficiente doar câteva picături de infuzie pentru obținerea rezultatelor dorite. El se remarcă și în cadrul masajelor de relaxare sau a celor menite să prevină, amelioreze sau să trateze durerile cronice de spate, uleiul esențial de busuioc urmând a fi diluat în acest caz cu unul sau mai multe alte uleiuri vegetale, înainte de a fi aplicat local, cea mai mare rată de succes fiind obținută în momentele în care această combinație este aplicată de-a lungul coloanei vertebrale. Întrebuințat ca tonic, uleiul esentțal de busuioc tropical poate calma durerile de gingii, ajutând de asemenea în lupta împotriva calviției. Diluat în ulei presat la rece, acesta purifică și oxigenează sângele, fiind de asemenea folositor pentru tratarea varicelor și a celulitei.

Nu trebuie omise nici beneficiile pentru ten și piele. Astfel, uleiul esențial de busuioc tropical este folosit în compoziția unor multitudini de măști cosmetice cu caracter de îngrijire și înfrumusețare deopotrivă, creme de corp sau săpunuri naturale, fiind un aliat important în lupta împotriva acneei. E folosit cu succes și în combaterea neodermatitelor.