Descriere

Obținut prin distilarea lemnul arborelui de santal, uleiul esențial de santal este recunoscut pentru numeroasele sale proprietăți curative și terapeutice, dar și pentru valoarea sa ridicată. Motivul? Specia din care este extras, originară din India și Indonezia, este protejată, aflându-se pe cale de dispariție, motiv pentru care recoltele sunt limitate și stricte, existând posibilitatea reală de a deveni un produs tot mai rar de la an la an.

Istoric

În India, în interiorul templelor, preoţii pregătesc de sute de ani, după reguli extrem de stricte, pasate din generație în generație, așa numitul ”chandan”, un amestec obţinut din măcinarea foarte fină a lemnului de santal, înmuiat apoi cu apă şi pudră de şofran. Rezultatul prezintă o pastă extrem de aromată care este folosită în cadrul ceremoniilor religioase hinduse, menite să servească drept punți de legătură între sacru și uman.

Tot în India, datorită exploatării excesive a arborilor de santal, aceștia sunt individual numerotați și catalogați, într-un proces de preservare realizat cu deosebită responsabilitate. Astfel, un arbore de santal are dreptul de a fi tăiat doar după ce a împlinit vârsta de 60 de ani.

Proprietati

Utilizat cu precădere în industriile parfumeriei și a cosmeticii, uleiul de santal este extrem de ușor de recunoscut grație calităților sale olfactive ce îmbină armonios notele lemnoase cu cele orientale și condimentate, mixul final fiind consacrat prin faptul că persistă mult timp după aplicarea inițială. Acesta este de altfel motivul pentru care extrasul prețios este folosit cu regularitate în cadrul ședințelor de aromaterapie, ameliorând anxietatea și stările de insomnie și favorizând armonia trupului și a sufletului pentru atingerea unei stări generale de liniște, atenție distributivă și seninătate.

Proprietățile uleiului esențial de santal includ de asemenea revitalizarea organismului, calmarea și echilibrarea sistemului nervos, incluzând aici combaterea stărilor melancolice ori depresive, regenerarea pielii și a întregului țesut cutanat precum și drenarea trenului limfatic și venos. Uleiul de santal e și un tonic și un afrodiziac natural recunoscut, având de asemenea calitatea rară, în cazul în care e obținut în mod 100% natural, de a nu prezenta nici un risc de tip alergen. Cunscut antiseptic, uleiul poate fi folosit în vederea combaterii ridurilor, a varicelor, a problemelor circulatorii, a inflamațiilor de la nivelul pielii, precum și a eczemelor sau cuperozelor. Combinat cu uleiul esențial de iasomie și untul de shea, acesta va împrospăta, elasticiza și revitaliza tenul obosit.