Descriere

„Prunus dulcis” sau migdalul, este un pom fructifer din familia Rosaceae, originar din zonele umbrite ale Marocului și Italiei, având fructe de formă alungită ovoidă, acoperite de o coajă groasă cu aspect pielos. Plantat în general în podgoriile cu viță de vie pentru a fi ferit de frig, migdalul se diferențiază în funcție de rodul său, oferind atât migdalele amare cât și pe cele cele dulci. Cele din urmă sunt acoperite de o cuticulă de culoare brună, aspră la pipăit, care se poate îndepărta după opărirea fructelor. Acestea se folosesc la prepararea și aromatizarea unor băuturi alcoolice, precum lichiorurile. Migdalele amare nu se pot consuma ca atare, ele conținând amigdalin, o glicozidă din care rezultă acidul cianhidric.

Din sâmburele migdalelor se realizează un ulei vegetal, apreciat astăzi atât în gastronomie cât și în cosmetică, acolo unde este utilizat în realizarea loțiunilor, a cremelor sau săpunurilor naturale cu beneficii directe pentru ten și piele datorită proprietăților sale emoliente, nutritive, calmante și catifelante.

Istoric

Considerate încă din urmă cu peste 4000 de ani drept cele mai nutritive fructe cu coajă lemnoasă, migdalele erau folosite în Asia Centrală, în special în China, în bucătaria armată, conferind războinicilor o dietă echilibrată în timp de război datorită sațietății lor, a sursei rapide de energie și a faptului că erau ușor de consumat și că nu se stricau nici în condiții mai degrabă potrivnice. De-a lungul istoriei, migdalele au avut de asemenea o semnificație religioasă, etnică și socială, în Italia, nuntașii oferind și în ziua de azi invitaților lor așa numitele „mărturii cu migdale”, acestea fiind considerate un simbol al sănătății bune, al dragostei și a fericirii.

Proprietati

Arborele de santal cunoaște numeroase întrebuințări, lemnul său fiind folosit atât în arta decorativă cât și în realizarea unui ulei esențial prețios, considerat un remediu natural rar și folosit drept adjuvant în numeroase terapii alternative. Florile santalului sunt de asemenea la mare căutare, ele fiind procesate și întrebuințate ulterior în „construcția” notelor olfactive principale din cadrul produselor cosmetice, de la săpunuri  naturale și până la creme sau loțiuni pentru corp. Florile sale sunt de altfel folosite în același scop și în industria parfumeriilor, mirosul lemnos, oriental, ușor condimentat și deosebit de persistent câștigându-și în timp o reputație de vază ce a fost asociată pe bună dreptate cu luxul și cu bunul gust.