Descriere

Uleiul de nucă de cocos, sau uleiul de copra, este un ulei comestibil extras din sâmbure sau din carne de nucă de nucă de nucă cocoloasă recoltată din palma de nucă de cocos (Cocos nucifera). Principalele substanțe nutritive din uleiul de nucă de cocos sunt doi acizi: acid lauric (acesta se găsește și în laptele matern) și acidul capric. Este un ulei foarte stabil, greu de oxidat datorită conținutului său de grăsimi saturate.

Istoric

Uleiul de nucă de cocos a fost folosit de mii de ani. O mulțime de conturi documentate vor dovedi că este folosită pe scară largă ca sursă de alimente și medicamente de către oameni din diverse culturi de pe glob. Nativii din Papua Noua Guinee folosesc de secole ulei virgin de nucă de cocos pentru utilizări ca hidratare a pielii, tratament pentru păr, tratament pentru boli și răni, gătit, aplicându-se la tăieturi și vânătăi. În India, uleiul de nucă de cocos a fost utilizat ca o „medicină” alternativă de 5.000 de ani, afirmând că este medicamentul său tradițional. În Indonezia, femeile aplică ulei de nucă de cocos pe păr și corp pentru a-și menține părul și pielea sănătoasă. De asemenea, este utilizat în scopuri de gătit. În junglele de coastă din America Centrală și de Sud, vindecătorii tradiționali folosesc ulei de nucă de cocos pentru a hrăni bolnavii înapoi la sănătate.

Proprietati

Științele medicale moderne au descoperit că uleiul de nucă de cocos poate proteja de fapt bolile de inimă, diabetul, cancerele, bolile hepatice și renale, osteoporoza, cariile dentare și infecțiile pielii. Uleiul de nucă de cocos este utilizat cu succes în industria alimentară, dar și în produsele cosmetice. Este utilizat în special pentru a face creme, loțiuni de corp, măști și balsamuri de păr etc., deoarece este foarte bun pentru pielea sensibilă și uscată. Conține un procent ridicat de antioxidanți care împiedică îmbătrânirea pielii și care este un filtru UV natural. Combinat cu alte uleiuri vegetale (ulei de măsline, ulei de palmier, soia, ricin) ajută la obținerea unui săpun vegetal 100% frumos: puternic, hidratant, făcând o spumă bogată chiar și în apă rece și curățând pielea, uleiul de nucă de cocos protejează și îngrijește in acelasi timp. Uleiul de nucă de cocos face parte din produsele special concepute pentru persoanele cu mâini uscate, crăpate, deshidratate, iritate și umflate, hidratează și înmoaie pielea, îndepărtează pielea uscată, este un bun exfoliant, calmează iritațiile, încetinește procesul de îmbătrânire a pielii , tonifiază și înfrumusețează pielea, îi conferă o strălucire la fel de puține produse. Uleiul de nucă de cocos este produsul de curățare ideal pentru toate tipurile de piele, chiar și pentru cele grase, deoarece îndepărtează murdăria delicată și chiar produsele de machiaj rezistente, astfel încât vei avea o piele curată, dar și hidratată.