Descriere

Catalogat drept „noul aliment minune” de către majoritatea specialiștilor în nutriție, fructul de avocado se recomandă nu doar prin proprietățile sale benefice pentru organism în urma consumului moderal al fructului sau a integrării sâmburelui său în diverse măști ori tratamente artizanale, ci și prin frământarea, centrifugarea și mai apoi presarea sa la rece pentru obținerea unui ulei vegetal bogat în carotenoide, fitosteroli, vitamine și acizi grași esențiali ce îi conferă proprietăți nutritive, emoliente și regeneratoare.

Istoric

Cuvântul „avocado” are o etimologie înrudită direct termenul de  „guacamole” (delicatesă mexicană ce are la bază fructul de avocado), prin derivatul „aguacate”, pronunţia exploratorilor spanioli pentru cuvântul aztec „ahuacatl” (testicul), la rândul său explicat prin forma neobișnuită a fructului. În  istoria fructului, originar din Columbia şi descris în 1518 de exploratorul spaniol Martin Fernandez de Enciso, există şi o perioadă în care consumul de avocado a trebuit să beneficieze de o campanie publică pentru a anihila reputaţia de afrodisiac consumat cu anumite rezerve sociale. „Para aligatorului”, cum mai este numit fructul de avocado, ca aluzie la crusta sa dură, similară cu pielea speciei de crocodili, se cultivă pe scară largă, versiunea de cultură cea mai răspândită fiind tipul Hass de avocado, botezat după postaşul Rudolph Hass, care a cultivat pentru prima dată avocado, chiar în propria curte, în prima parte a secolului XX.

Proprietati

Emolient, regenerator, restructurant și cicatrizant, uleiul vegetal de avocado acționează rapid și profund împotriva îmbătrânirii cutanate, protejând pielea de agresiuni externe, catifelând-o , elasticizând-o și sporindu-i întreg confortul general. Uleiul de avocado atenuează reacţiile inflamatorii şi calmează pielea, fiind totodată hrănitor pentru păr, conferind acestuia încă de la primele aplicări frumusețe și strălucire.

Uleiul vegetal de avocado poate fi folosit în stare pură, cosmetice sau săpunuri naturale pentru îngrijirea tenului matur, ridat sau devitalizat, pentru îngrijirea pielii uscate, descuamate, a pielii corpului, a mâinilor, gâtului şi decolteului, pentru hrănirea și îngrijirea pielii sensibile, fragile, delicate, inclusiv a copiilor sau a bebelușilor, a zonei ochilor și implicit a cearcănelor. Acesta are capacitatea de a atenua cicatricile şi micile imperfecţiuni ale pielii, precum vergeturile, putând fi folosit atât preventiv, cât şi curativ. Uleiul vegetal de avocado poate fi și un adjuvant în tratarea calviției sau a părului rar, uscat și deteriorat, acționând de la rădăcina acestuia și până la vârfuri.