Descriere

Turmericul este o plantă erbacee de origine asiatică, înrudit cu ghimbirul şi cultivat în India, sudul Chinei, Taiwan, Japonia, Indonezia, Africa. Este folosit în bucătăria indiană drept condiment, având un gust iute amărui, aromatic. Datorită pigmenților galben-aurii, este folosit și ca agent colorant. Ca orice e legat de natură, important nu e ce se vede, ci ce se ”întreverde”: calitățile turmericului stau în rizomi, care sunt tulpini subterane, asemănătoare rădăcinilor. Ca să evolueze și să-și poată oferi darurile, planta de turmeric nu face concesii și cere așa: ”O climă cu căldură constantă de aproximativ 20-30 grade C și multă ploaie. Acum.”

Istoric

Turmericul e o plantă folosită în terapie încă de acum 4000 de ani. Un compendiu de acum mai bine de 2000 de ani recomandă un unguent care conținea turmeric pentru a calma efectele toxiinfecției alimentare. Era descris laudativ în anul 1280 de Marco Polo pe blogul personal. Tot de multă vreme încoace are și rol de colorant. În Asia de Sud-Est e folosit nu doar ca și condiment, ci și la ceremoniile religioase. Medicina modernă îi recunoaște tot mai mult relevanța, în ultimii 25 de ani apărând peste 3000 de publicații care s-au ocupat de el. Mare parte din popularitatea recentă a turmericului se datorează proprietăților sale terapeutice. Și numelui lui simpatic.

Proprietati

Folosirea turmericului în industria cosmetică este diversă. Turmericul combate acneea (este puternic antiseptic și antimicrobian), amână și reduce aspectul ridurilor, uniformizează nuanța tenului, tratează petele (melasma) și cicatricile, iluminează pielea. Tot el reglează secreția de sebum, ideală pentru pielea problematică afectată de eczeme, psoriazis și calmează arsurile. Un efect fortifiant și curativ asupra pielii.