Beschrijving

Palmolie is een eetbare plantaardige olie rijk aan verzadigde vetten en vrij van transvetten. De olie palmboom (Elaeis guineensis) komt oorspronkelijk uit West-Afrika en werd halverwege de 19e eeuw in Zuidoost-Azië geïmporteerd. Oliepalm gedijt goed in de vochtige tropen en produceert een hoge oogst wanneer het 10 graden ten noorden en ten zuiden van de evenaar groeit. Palmvruchten groeien in compacte trossen met een gewicht van 10 kilogram of meer en bevatten meer dan duizend afzonderlijke vruchten, vergelijkbaar met de grootte van de kleine pruim, waarin de boom 2 soorten olie produceert. Palmolie wordt verkregen uit het vruchtvlees en Palmpitolie wordt geproduceerd door de olie uit het interne zaad te extraheren. Elke olie palmboom heeft een diameter van ongeveer 3 meter rond de basis nodig om volledige te kunnen groeien. Olie palmbomen kennen een zeer productieve oogst waarmee er meer olie geleverd kan worden uit minder land dan enige andere bestaande plantaardige olie. Eén olie palmboom kan tot 30 jaar lang fruit blijven produceren waardoor het gewas als hoogproductief en duurzaam beschouwd wordt. Palmolie wordt gebruikt in ongeveer 50% van de producten die consumenten dagelijks kopen en gebruiken. Palmolie en derivaten, die ook wel fracties van de olie worden genoemd, worden gebruikt bij de vervaardiging van voorverpakte levensmiddelen, cosmetica, schoonmaakproducten, haarverzorging, zeep en artikelen voor de persoonlijke verzorging. Duurzame palmolie is een reactie op de recente beschuldigingen dat het gebruik ervan schade toebrengt aan mens en milieu. Om dit mogelijk te maken, hebben grote palmolieproducenten in de afgelopen paar jaar een beleid ontwikkeld dat geen ontbossing, geen turf  ontwikkeling en geen uitbuiting belooft.

Geschiedenis

Palmolie is afkomstig uit West-Afrika, waar er 5000 jaar oud bewijs is van het gebruik van palmolie als basisvoedingsmiddel. Er zijn zelfs aanwijzingen in Egyptische graven dat mensen begraven zijn met vaten palmolie, als gevolg van de hoge maatschappelijke waarde die aan het product werd toegeschreven. Daarom kan palmolie dan ook worden beschouwd als een van de vroegste verhandelde grondstoffen.

Eigenschappen

Palmolie is rijk aan antioxidanten zoals vitamine A en hoge concentraties vitamine E die de huidcellen beschermen en de algehele gezondheid verbeteren. Het rijke gehalte aan voedingsstoffen in rode palmolie maakt het ideaal voor je haar en huid. Organische rode palmolie bevat natuurlijke antibacteriële middelen die acne bacteriën bestrijden. Het gebruik van rode palmolie op je huid kan helpen met het behouden van een gehydrateerde, maar heldere huid. Droogte kan er zelfs voor zorgen dat de huid geïrriteerd en gevoelig wordt, wat kan leiden tot acne. Rode palmolie is nuttig als je een snee of schaafwond op je huid hebt, omdat de olie bacteriën zal doden. Deze antibacteriële olie is ook goed voor je haar en hoofdhuid omdat het hoofdhuid acne en droge hoofdhuid kan voorkomen. Rode palmolie is rijk aan vitale voedingsstoffen. Deze vitaminen zijn essentieel voor gezond haar en huid. Vitaminen A en E neutraliseren en bestrijden vrije radicalen en beschermen en behouden zo je cellen, wat resulteert in gezonder haar en huid.