Beschrijving

Olijfolie is een van de ingrediënten die we gebruiken voor onze natuurlijke zepen. Zoals je wellicht wel weet, is het een vloeibaar vet dat wordt verkregen uit olijven, die weer verkregen worden uit een traditionele boomsoort van het Middellandse-Zeegebied. De olie wordt geproduceerd door het persen van hele olijven. Het wordt veel gebruikt bij het koken, zowel voor het frituren of als voor het maken van salades, maar ook voor farmaceutische producten, cosmetica en zepen, vanwege de helende eigenschappen voor het lichaam en de huid.

Geschiedenis

Olijfolie kent een lange geschiedenis. Homerus beschreef het ooit als "vloeibaar goud", maar gelukkig leidde het niet tot oorlogen en eindeloze gekte, zoals bij het originele goud wel gebeurde. Wilde olijven werden al in het 8ste millennium v.C. verzameld door neolithische volken. De wilde olijfboom is ontstaan in Klein-Azië of in het oude
Griekenland. Archeologisch bewijs toont aan dat olijven al tot olijfolie werden verwerkt tussen 6000 en 4500 v.C. in Israël en tot 1500 v.C. al geteeld werden in de oostelijke
kustgebieden rondom de Middellandse Zee. Bewijs toont ook aan dat er al in 2500 v.C. olijven op Kreta werden verbouwd.

Eigenschappen

We hebben om verschillende redenen olijfolie toegevoegd aan de samenstelling van onze natuurlijke zepen. Ten eerste bevat olijfolie antioxidanten die je huid beschermen tegen vroegtijdige veroudering, het helpt de gladheid van de huid te herstellen en beschermt tegen UV licht. Verder dringt olijfolie diep in de huid door en zorgt voor een reinigend effect. Vanwege de vele voordelen die olijfolie biedt voor de huid, gebruiken biologische huidverzorgingsproducten het vaak als een belangrijk, actief ingrediënt. Olijfolie crèmes, cosmetica en body lotions zijn populairder dan ooit voor de zelf-toegediende
huidverzorging en veel mensen vinden dat het beter werkt dan commerciële moisturizers.