Beschrijving

Lavendel olie is een essentiële olie die wordt verkregen door destillatie uit de bloemen van bepaalde soorten lavendel. Twee vormen onderscheiden zich: lavendel bloem olie, een kleurloze olie, onoplosbaar in water, met een dichtheid van 0,885 g / ml, en lavendel spike olie, een destillaat van spijklavendel, met een dichtheid van 0,905 g / ml. Pure lavendelolie wordt geproduceerd door middel van stoomdestillatie. Dit wekt een grotere hoeveelheid olie op in vergelijking met andere werkwijzen omdat er minder polaire verbinding verloren gaan. Oogst van de lavendelbloemen is meestal rond juni.

Geschiedenis

De oorsprong van Lavendel komt waarschijnlijk uit de Mediterrane, het Midden-Oosten en India. De geschiedenis gaat ongeveer 2500 jaar terug. De oude Grieken noemden het Lavendel Nardus, naar de Syrische stad Naarda en die werd vaak Nard genoemd. Lavendel was een van de heilige
kruiden die gebruikt werd om de “Heilige Essence en Nard” of “spikenard” voor te bereiden en wordt genoemd in de bijbel. Lavendel ontleent zijn naam aan het Latijnse “lavare” betekenis “te wassen”. De Romeinen gebruikten lavendel om hun baden, bedden, kleding en zelfs haar geur te geven. Ze ontdekten ook zijn geneeskrachtige eigenschappen.

Eigenschappen

Lavendelolie wordt vandaag de dag beschouwd als de meest veelzijdige essentiële olie, vanwege de vele gunstige effecten van ontspanning en kalmerend voor het hele lichaam. Zeer nuttig in de aromatherapie vanwege zijn fijne en aangename geur, de essentiële olie van lavendel brengt ook veel voordelen, het verminderen van de nerveuze spanning, is een goede hulp bij ademhalingsproblemen en spierpijn, het desinfecteren van de huid en het stimuleert de bloedcirculatie. Lavendelolie wordt meestal gewonnen uit lavendel door stoomdestillatie en kan gemakkelijk gecombineerd worden met andere kostbare etherische oliën, nootmuskaat, ceder of grenen oliën en wordt ook vaak in cosmetica verwerkt zoals douchegels, bodylotions of natuurlijke zepen.
Met een bloemige, frisse, lichte gras geur wordt lavendelolie genoteerd als een krachtig tonicum voor het gehele zenuwstelsel en is een aanvulling op de behandeling van migraine, nerveuze spanning of emotionele stress. Een ware oase van rust voor lichaam en geest, lavendelolie verminderd rusteloosheid en angsten en helpt om een betere kwaliteit van de slaap te bereiken als gevolg van het licht kalmerende effect dat actief slapeloosheid bestrijdt.
Zowel in de vorm van een tinctuur en als een inhalator of verstuiver kan lavendel etherische olie met succes de strijd aangaan met problemen zoals keelinfecties, verstopte neus, amandelontsteking, keelontsteking, bronchitis of zelfs astma. De dampen hebben zijn antibacteriële eigenschappen bewezen, terwijl als een tinctuur is het een bacteriële inhibitor, dat is waarom het wordt beschouwd
als een echte zegen voor de huid. Omdat het een antifungale en antiseptische werking heeft versnelt lavendel essentiële olie de genezing van wonden en irritaties, waardoor de huid schoon en beschermd wordt, zijn constante gebruik garandeert minder huiduitslag, irritaties of infecties.
Andere voordelen zijn het stimuleren van eetlust, verbeteren van de spijsvertering, het verlichten van indigestie en buikpijn, het verminderen van blaasontsteking en het verlichten van krampen of cystitis effecten.