Beschrijving

Kurkuma is een kruid met Aziatische origine en gerelateerd aan gember en vooral verbouwd in India, zuid China, Taiwan, Japan, Indonesië en Afrika. Het wordt in de keuken gebruikt als een specerij met een bittere, aromatische smaak. Door zijn goudgele pigmenten wordt het ook gebruikt als een kleurstof. Zoals als alles dat natuur gerelateerd is, is het niet wat je ziet, maar wat je niet ziet. De kwaliteiten van Kurkuma zit in de wortels. De plant eist een warm klimaat met een constante temperatuur van 20-30 graden en een heleboel regen.

Geschiedenis

De Kurkuma plant wordt al 4000 jaar gebruikt in therapieen. Een handboek van meer dan 2000 jaar geleden beveelt Kurkuma zalf aan om de effecten van voedselvergiftiging te verzachten. Het is geprezen door Marco Polo op zijn persoonlijke blog. In Zuidoost Azië wordt het niet alleen gebruikt als kruid maar ook bij religieuze ceremonies. De moderne geneeskunde erkend zijn relevantie meer en meer gedurende de laatste 25 jaar met meer dan 3000 publicaties die erover gaan. De recente populariteit komt vooral door de therapeutische eigenschappen. En de sympathieke naam.

Eigenschappen

Het gebruik van Kurkuma in de cosmetische industrie is divers. Kurkuma bestrijdt acne (het is hoog antiseptisch en antibacterieel), het vertraagd en verminderd de vorming van rimpels, maakt de huid glad, behandeld pukkeltjes en littekens en laat de huid stralen. Het reguleert ook de secretie van talg dus ideaal bij een probleemhuid vanwege eczeem, psoriasis of verbranding. Een versterkend en helend effect op de huid.