Descriere

Iasomia, ingredient ales să facă parte din echipa de elită a săpunurilor noastre naturale, este un gen de arbuști din familia Oleaceae, o familie cu aproximativ 200 de membri, originară din regiunile tropicale și temperat calde ale Lumii Vechi. Asemenea omului, majoritatea speciilor cresc cățărându-se pe alte plante. Sunt cultivate la scară largă pentru aromele aparte ale florilor lor. Pot fi foioase, cu frunze care cad toamna, sau evergreen, cu frunze verzi tot anul. În medicina naturistă, iasomia este folosită din cele mai vechi timpuri în tulburări ale sistemului nervos şi circulator, dar şi în scop afrodisiac, când sistemul e mai mult decât nervos, fiind benefică pentru ambele sexe. Albe sau galbene, în rare cazuri chiar cu o tentă roşie, florile sunt purtate în păr de mândre femei din Asia de Sud şi Sud-Est.

Istoric

Planta are o frumoasă şi îndelungată istorie în spate, începută încă din antichitate. Vechii greci şi egipteni o foloseau ca aromaterapie şi afrodisiac. Mai mult, din frunze şi flori făceau o pastă pe care o foloseau pentru a-şi obloji rănile şi cicatricile. Chinezii şi indienii au pus şi ei ochii pe iasomie şi o foloseau sub formă de ceai ca remediu extern. Pentru chinezi planta a fost un hit de la început, ceaiul de iasomie fiind menţionat în timpul dinastiei Song, care a avut cântecul de lebădă acum mai bine de 2000 de ani. Pe atunci o foloseau doar capetele încoronate. Mai târziu, când i s-a pus în valoare efectul afrodisiac, au auzit de ea și cele neîncoronate. Pentru vechii hinduși, iasomia reprezenta floarea pe care Kama, zeitatea dragostei, o îndragea cel mai mult dintre toate florile pământului, fiind adorată pentru parfumul său deosebit.

Originea iasomiei e puţin blurată de timp. Numele ei provine dintr-un cuvânt persan ce înseamnă ”floare parfumată”, Persia fiind cea mai suspectă ca loc de baștină. Din Persia, se spune că ar fi mers în India și apoi ar fi ajuns în China. Altă variantă ar fi că provine din India, din părțile nordice ale văilor munților Himalaya. Mai puțin important de unde vine, contează că a ajuns.

Proprietati

Motivele terapeutice pentru care iasomia potenţează valoarea săpunului natural sunt multiple. Florile de iasomie sunt bogate în ulei eteric și au o acțiune relaxantă, antiseptică, afrodisiacă, ceaiul din ele e bogat în antioxidanți, cu reale beneficii pentru sănătate. Din florile de iasomie se extrage uleiul esențial de iasomie, unul dintre cele mai scumpe uleiuri din lume. Aroma de iasomie favorizează apariția unor hormoni care cresc buna dispoziție și reduc anxietatea. Ea relaxează sistemul nervos și favorizează reglarea bătăilor inimii, având totdată un ușor efect sedativ. Pentru un efect aromaterapeutic se pun câteva picături de ulei esențial de iasomie în cameră, într-un pahar cu apă fierbinte sau într-un vas special. Iasomia beneficiază nu doar de proprietăți terapeutice, ci și cosmetice, ajutând la întretinerea tenului și a părului. Datorită efectului său de reglare a cantității de sebum secretată de piele, în cosmetică iasomia este recomandată cu precădere tenurilor cu tendința de îngrășare sau în tratarea acneei. Iasomia contribuie și la tonifierea pielii și la menținerea elasticității acesteia, masajul cu ulei de iasomie fiind extrem de util atunci când se dorește destinderea mușchilor contractați sau calmarea durerilor musculare.