Beschrijving

Amber is de algemene naam voor fossiele hars. Het komt voor in verschillende kleuren en wordt veel gebruikt voor het maken van sieraden en andere ornamenten. Hoewel niet gemineraliseerd, wordt barnsteen soms beschouwd als een edelsteen. Amber wordt gevormd uit sap dat uit bepaalde bomen komt. Het sap wordt snel een plakkerige gom en fossiliseert als barnsteen. De barnsteen kan er anders uitzien, afhankelijk van de oorsprong en de latere geologische geschiedenis. Om amber te worden, moet de starthars bestand zijn tegen verval. Veel bomen produceren hars, maar meestal wordt het afgebroken door fysisch en biologisch proces.

Geschiedenis

Praten over de geschiedenis van barnsteen is overbodig. Amber is geschiedenis zelf. Het grootste deel van ’s werelds barnsteen is tussen de 30-90 miljoen jaar oud. Semi-gefossiliseerde hars of subfossiele barnsteen wordt copal genoemd. Baltische barnsteen werd door de Noors ‘Freya’s tranen’ genoemd en de ‘tranen van de Heliades’ door de oude Grieken. De Amber Road of Amber Way was een handelsroute vanuit Opper-Italië en door veel meer noordelijke landen. Amber Resin is al in 11.000 v.Chr. Veranderd in munten, sculpturen en verbazingwekkende sieraden. De Azteken en Maya’s sneden ook barnsteenwerken en gebruikten gepoederd barnsteen als wierook. Aș voor de barnsteen etherische olie, het is een van de oudste etherische oliën ter wereld, het gebruik ervan als handelswaar gaat terug tot 8000 v.Chr. Amber heeft in de loop der eeuwen verschillende namen gehad, waaronder ‘Zonnesteen’, ‘Steen van overwinning’, ‘Versiering van de dochters van Rome’ en ‘Goud van het noorden’. De Engelse naam is afgeleid van het oude Arabië, waar het werd verbrand als wierook en bekend stond als ‘Anbar’ of ‘Ambar’. Er is naar verwezen als een “venster naar het verleden”.

Eigenschappen

Afgezien van medicinale toepassingen heeft barnsteen etherische olie ook verschillende cosmetische en huishoudelijke toepassingen, vanwege het aangename aroma en de veelzijdigheid in verschillende producten. Amber etherische olie is een populaire toevoeging aan veel parfums en zeep. Het kan helpen bij het helpen van een goede nachtrust, spierpijn verlichten en huidaandoeningen behandelen. Amber etherische olie heeft een zeer warme, harsachtige geur met florale, citrus ondertoon. Van deze gefossiliseerde hars is ook bekend dat het vanille-, rokerige en leerachtige tonen heeft. In cosmetische doeleinden wordt barnsteen etherische olie af en toe op de ingrediëntenlijst gezien, vanwege de krachtige antibacteriële eigenschappen, evenals het aroma dat het meestal aanneemt in combinatie met andere oliën, zoals sandelhout en wierook.